Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис изпрати послание към Скопие и Тирана – да не си правят сметката без кръчмаря, предава скопската "ТВ 24“.

Пред парламентарната група на Нова Демокрация гръцкият премиер отправи предупреждение към македонските власти, че те нарушават международното споразумение, с което са обвързани, и добави, че това важи и за Албания, след вчерашното съдебно решение за Фреди Белери.

Мицотакис изпрати и послание до опозиционната СИРИЗА относно Преспанското споразумение.

"Относно онези, които и днес на различни събития и конференции продължават да възхваляват споразумението, което има много проблеми, нека видят сегашното поведение на Скопие, нека видят своите проблемни експерименти в сегашното поведение на Скопие. Това са капани, за които предупредихме от трибуната. Както сега предупреждаваме нашите северни съседи с прости и ясни думи: Вие не започнахте добре, нарушавайки както международното право, така и вашите задължения, произтичащи от международни споразумения. Не си правете сметките без кръчмаря“, заяви Мицотакис.

Премиерът на Република Северна Македония Християн Мицкоски на няколко пъти е заявявал, че неговото човешко право, гарантирано от много конвенции, е правото на свобода на изразяване и слово и затова, както каза, неговата родина във всяко негово изявление е Македония и ще остане Македония. Все пак той обяви, че ще спазва конституционното име в официални изявления и комуникация.