Гърция е готова да предостави някои от най-големите си съкровища, за да "запълни празнотата" в Британския музей, ако мраморните скулптури и фризове от Партенона бъдат събрани отново в Атина. Това е заявила министърът на културата на Гърция Лина Мендони в интервю за The Guardian.

В края на съдбоносната година за кампанията за връщане на шедьоврите от пети век преди Христа Лина Мендони обеща, че почитаните гръцки галерии на лондонската институция никога няма да останат празни.

"Нашата позиция е ясна", заявява тя. "Ако скулптурите бъдат събрани отново в Атина, Гърция е готова да организира ротационни изложби на важни антични предмети, които да запълнят празнотата."

Запитана дали Лондон е поискал конкретни творби, министърката, археолог по образование, е пояснила, че продължаващите дискусии не са обхванали "конкретни артефакти".

"(Те) ще запълнят празнотата, ще поддържат и непрекъснато ще подновяват интереса на посетителите от цял свят към гръцките галерии на Британския музей", смята Мендони, но подчертава, че всяка договорка, във всичките й подробности, ще трябва да отговаря на гръцкото законодателство относно културно наследство.

Мраморите произведения от Партенона са известни още като "мраморите на Елгин", на името на Томас Брус, 7-ми граф на Елгин, който ги донася във Великобритания в началото на 19 век, когато е бил посланик в Османската империя.

Това е колекция от класически гръцки мраморни скулптури, направени под наблюдението на архитекта и скулптора Фидий и неговите помощници, които са оригинални части от Партенона и други свещени и церемониални сгради, построени на атинския Акропол през пети век преди Христа.

Гърция твърди, че скулптурите са били откраднати, което Великобритания отрича и въпросът е предмет на спор между двете страни от десетилетия.