Гърция ще предложи безплатна седмична почивка на остров Родос на туристите, които са били принудени да прекъснат престоя си заради горските пожари. Съответното обяви министър-председателят на южната ни съседка Кириакос Мицотакис, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.

Пред британската телевизия ITV Мицотакис заяви, че "за всички, чиито ваканции бяха съкратени в резултат на горските пожари, гръцкото правителство, в сътрудничество с местните власти, ще предложи една седмица безплатна ваканция на Родос следващата пролет и следващата есен. Това ще гарантира, че ще се върнат на острова и ще се насладят на естествената му красота“.

Признавайки въздействието на "опустошителния пожар“, Мицотакис увери, че той е засегнал по-малко от 50 квадратни километра, което представлява само пет процента от територията на острова. Той потвърди, че останалата част от Родос е непокътната от огнените стихии.

В допълнение Мицотакис подчерта също, че към настоящия момент няма активни горски пожари на острова и прогнозата за времето за следващите 15 дни изглежда относително благоприятна, което допълнително гарантира безопасността на почиващите там.

Изразявайки облекчение, Мицотакис заяви, че няма жертви в пожарите и няма съобщения за ранени. Той похвали ефективните усилия за евакуация, като припомни, че "успяхме да евакуираме 20 000 души много, много безопасно“.

Мицотакис завърши с обръщение към туристите: "Разбираме, че ситуацията причини известно неудобство на нашите посетители. Но съм щастлив да съобщя, че Родос днес е по-гостоприемен от всякога и островът се е върнал към нормалното си състояние“.