Въпросът за ядрената енергия става още по-актуален днес, като изглежда, че опцията набира популярност на най-високо ниво в гръцкото правителство.

"Това е технология, която се развива и ние трябва да я наблюдаваме отсега нататък, за да сме готови, когато узрее, да планираме евентуалното й използване“, казва специалният съветник на министър-председателя по енергетиката Никос Цафос пред Kathimerini.

Цафос вижда два начина за използване: или с участието на страната в някакъв проект за взаимосвързан европейски пазар, така че енергията да може да влезе в системата и да балансира променливостта на възобновяемите източници; или чрез инсталиране на малки модулни ядрени реактори (SMR), известни също като "джобни“ реактори, в Гърция. Той разкрива, че завръщането на ядрената енергия в международен план не остава незабелязано от правителството, нито от големите енергийни групи.

Коментарите на Цафос следват тези, направени от премиера Кириакос Мицотакис на конференцията на The Economist наскоро. "Европа беше и остава водеща сила в ядрените технологии. Гърция няма ядрена енергия. Няма начин да се достигнат неутрални емисии без ядрена енергия. И така, ние, като европейци, инвестираме ли в следващото поколение SMR? Наистина ли направихме правилния избор за зелен преход?“, запита премиерът.