В петък гръцкото правителство обеща помощ за фермерите при покриване на разходите за енергия, включително удължаване с една година на данъчната отстъпка за дизеловото гориво за селскостопански нужди, с надеждата да успокои протестите на фермерите, които искат и бързи компенсации за загубите от наводненията, предаде Reuters.

Министър-председателят Кириакос Мицотакис заяви пред парламента, че мярката за дизела ще струва на държавата 82 млн. евро (163.17 млн. лева) през 2024 г. и обяви допълнителни стъпки за подпомагане на земеделските производители.

"Нещата за нашите фермери ще се подобрят... и решаването на техните проблеми е в центъра на приоритетите на нашето правителство", заяви той.

Земеделските стопани организираха блокади в централна и северна Гърция, което се отрази на протестите на фермерите в други части на Европа, и заплашиха да засилят действията си, ако правителството не им помогне да се справят с по-високите цени на енергията и нарастващото въздействие на изменението на климата.

Мицотакис, който тази седмица се срещна с протестиращите фермери в Централна Гърция, заяви, че PPC, най-голямата гръцка енергийна компания, ще предложи допълнителна отстъпка от 10 % от цената на електроенергията за фермерите от май до септември.

Правителството също така обеща, че просрочените сметки за електроенергия и вода на фермерите ще бъдат уредени.

Земеделските производители заявиха, че обявените действия не са достатъчни и че профсъюзите ще се съберат след планиран протест в събота, за да решат следващите си действия.