Гърция може да получи до 2,25 милиарда евро от Европейския социален фонд  и от Фонда за Общата селскостопанска политика (ОСП) в усилията си да се възстанови от опустошителните наводнения от миналата седмица. Това обяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на пресконференция след среща с министър-председателя на южната ни съседка Кириакос Мицотакис, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.

"Просто съм ужасена от неотдавнашното бедствие, което сполетя Гърция и нейния народ“, подчерта тя след разговора с Мицотакис, който е в Страсбург с делегация от министри и се среща с европейски служители, за да обсъдят мерки за подкрепа на страната.

"Ще са необходими много инвестиции за преодоляването на щетите, но точно сега са необходими много средства за незабавна подкрепа и помощ за възстановяване на поминъка. Ще мобилизираме всички ресурси на ЕС, които може да бъдат разгърнати“, обеща председателят на ЕК.

В подобен дух председателят на Европейския парламент Роберта Мецола подчерта, че "Гърция не трябва да бъде сама в справянето със ситуация, която трябва да бъде разгледана от Европа като цяло“.

"В най-лошите моменти гърците трябва да видят най-доброто лице на Европа“, подчерта италианският политик по време на среща с Мицотакис.

"Що се отнася до бюджета и ресурсите, всяко решение, което трябва да бъде взето от парламента, ще бъде взето в най-кратък срок. Защото знаем, че това е голямо бедствие, свързано с климатичната криза и изисква безпрецедентна ефективност и помощ“, добави Мецола.