Гърция планира да закупи дронове Switchblade от САЩ, за да укрепи допълнително въоръжените си сили, предава Reuters.

Атина е изготвила "мултимилиарден 10-годишен план“ за закупуване на оръжейни системи, който включва придобиването на до 40 нови изтребителя F-35 от САЩ и три фрегати от Франция.

Switchblade, произведен от AeroVironment, Inc., лети до цел, след което се детонира. Припомня се, че този вид БпЛА привлече вниманието, защото украинската армия ги използва, за да нанася удари по руските войски.

"Избрахме типа Switchblade от САЩ“, заяви пред агенцията гръцко официално лице, без да уточнява колко точно единици ще придобие Атина.

Втори източник пояснява, че цената ще бъде 75,2 милиона евро за брой. Източникът казва, че началниците на щаба са одобрили два типа Switchblade с обхват до 20 и 40 километра.

Доставката ще допълни националните противотанкови ракети Spike, които Атина се съгласи да закупи от Израел и за войските си по островите в Егейско море. Атина също планира да произвежда свои собствени дронове и системи за борба с дронове.

Поръчката на Switchblades също трябва да бъде одобрена от най-висшия орган за вземане на решения на Гърция по въпросите на външните работи и отбраната на южната ни съседка, KYSEA.