Писмо за приемане на покупката на 20 военни самолета F-35 беше подписано от Генералната дирекция за отбранително оборудване и инвестиции на Министерството на националната отбрана на Гърция и изпратено до Съединените щати, съобщи министърът на отбраната на южната ни съседка Никос Дендиас, цитиран от Protothema.

 Писмото за приемане идва, след като програмата беше одобрена от правителствения Съвет за национална сигурност (KISEA) и според компетентното гръцко министерство се предвижда закупуването на 20 самолета F-35 A Lighting II и съответното оборудване, с право на поръчка на допълнителни 20 машини.

Доставката на първите бойни самолети от пето поколение се очаква да бъде през 2028 г.

Министърът на националната отбрана Никос Дендиас отбеляза, че "днес е добър ден за гръцките военновъздушни сили, за гръцките въоръжени сили и за министерството", като страната придобива "най-модерния самолет на планетата днес" и получава "първия самолет пето поколение“.

Той обясни, че изпратеното писмо е предшествано от решението на KISEA, нотификация до гръцкия парламент и компетентната комисия, а сега писмото "бележи началото на преговори за споразумение", които той изрази надежда те да приключат скоро.