Гръцкият министър на външните работи Йоргос Герапетритис заяви, че Гърция и Кипър поддържат ежедневен контакт по инициативата за хуманитарен коридор към Газа, докато Гърция междувременно изпрати помощ през Египет, предаде The Cyprus Mail.

"Аз съм в ежедневен контакт с кипърската дипломация и с кипърския външен министър", е коментирал Герапетритис в интервю ден по-рано, като е добавил, че морският коридор е съвместно усилие на Гърция, Кипър и Франция, координирано с международни организации, ООН и Израел.

Според информация, предадена от Кипърската информационна агенция, гръцкият външен министър е разказал за срещата си с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху преди няколко дни и е съобщил, че е била повдигната темата за хуманитарния морски коридор директно по море до Газа.

"Всички разбираме, че това начинание е свързано с особени технически трудности, тъй като в по-широката Ивица Газа няма безопасно пристанище, в което да влезе кораб", е отбелязал той.

"Необходими са гаранции за сигурност, за да може кораб да направи това", е допълнил Герапетритис.

"Все още водим разговори, за да осигурим възможно най-бърза, полезна и ефективна хуманитарна помощ за засегнатото цивилно население в Газа", е коментирал той, като е отбелязал, че независимо от морския коридор, Гърция изпраща хуманитарна помощ през Египет.