Гърция ще се присъедини към ръководената от САЩ коалиция за защита на корабния маршрут в Червено море от хусите, обяви министърът на отбраната Никос Дендиас, предаде Reuters

Фрегата на гръцкия флот, действаща по заповед на премиера Кириакос Мицотакис, ще бъде част от оперативната група, е съобщил министърът.

Като се има предвид статута на Гърция като водеща държава в корабоплаването, Дендиас е подчертал, че страната има "фундаментален интерес" да се ангажира в случай на "мащабна заплаха" за световния морски трафик.

Работната група, която първоначално беше обявена от министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин, включва: Великобритания, Бахрейн, Канада, Франция, Италия, Нидерландия, Норвегия, Сейшелските острови и Испания.

Подкрепяните от Иран йеменски бунтовници твърдят, че техните удари с ракети и безпилотни самолети, досега по около 15 контейнеровоза, преминаващи през южния подход на Червено море към Суец, подкрепят палестинците в продължаващата война в Газа между Израел и въоръжената групировка ХАМАС.