Гърция и Турция са близо до постигането на споразумение, което ще институционализира решение на проблема с миграцията, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.

По данни на редакцията обсъжданията по въпроса трябва да приключат най-късно до 7 декември, когато в Солун ще се проведе Съветът на върха между двете страни с участието на премиера на южната ни съседка Кириакос Мицотакис и турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Целта е в края на съвета да бъде обявено съвместно комюнике – или "меморандум за разбирателство“.

Обсъжда се постоянно установяване на офицер от гръцката брегова охрана в Измир и съответен офицер от турската брегова охрана в Митилини на остров Лесбос за по-добро разбирателство между двете страни в "общата цел“ - контролът на мигрантските потоци от двете страни.

Гръцкият министър на миграцията Димитрис Кайридис вече е в пряка комуникация с турския вътрешен министър Али Йерликая, като го информира за броя на лодките, които се опитват да преминат всеки ден. Очевидно е, че всички страни искат да имат оперативен цялостен поглед върху миграционните движения и че бреговата охрана трябва да бъде подходящото средство за постигане на тази цел, а не министрите. Това ще стане възможно чрез присъствието на служителите в съответните центрове. По същия начин ще се поддържа пряка комуникация между полицейските служби на двете страни по отношение на мигрантските потоци през границата при река Марица, отбелязва изданието.

Обсъжда се и активирането на старо искане на Анкара за по-лесно пътуване на турците до седем острова в източната част на Егейско море: Родос, Лесбос, Самос, Хиос, Кос, Лерос и Кастелоризо. Турските граждани ще могат да пътуват до тези острови и ще се издава виза на гръцка територия, която ще бъде – и това е разликата в сравнение с миналото – валидна 12 месеца. Този проект се нарича "улесняване на визовия режим“ и е обсъден подробно от Кайридис с еврокомисаря Илва Йохансон, като островите служат като модел за по-нататъшно улесняване на пътуването на турски граждани до останалата част от Европа. Йерликая ще пътува до Брюксел, където ще има среща на четири очи с Йохансон на 23 ноември.

Меморандумът ще включва ангажимент на двете страни да избягват подстрекателски изявления, които биха могли да подкопаят значителните усилия, положени в последно време.