Гърция и Франция водят преговори за засилване на сътрудничеството между техните сухопътни войски, като се основават на силните отношения в областта на отбраната между двете държави, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.

Докато предишното сътрудничество беше съсредоточено върху военноморския и въздушния капацитет, включително закупуването от Гърция на изтребители Rafale и френски фрегати, неотдавнашните дискусии са съсредоточени върху синхронизирането на сухопътните военни операции.

Целта е да се подобри тактическата координация, особено в рамките на НАТО, и да се засили взаимното разбирателство между армиите на двете държави.

Тези събития следват съвместните военни учения, проведени в Ксанти, Северна Гърция, през 2023 година, в които френските сили участваха с по-голям брой военни спрямо предишни маневри.

Париж разглежда стратегическия път от гръцкото пристанище Александруполис до Румъния, където са разположени френски войски, като изключително важен за ангажиментите си в НАТО, особено на фона на войната в Украйна.

Дискусиите отразяват и по-широките усилия на НАТО за укрепване на сухопътните сили на южноевропейските държави членки, като се очакват разговори между Франция, Гърция и други регионални съюзници.

Превод и редакция: Радослав ВЕЛКОВ