Гърция се бори със смъртоносни пожари, включително на остров Лесбос, на фона на изпепеляващи температури, които на места надхвърлят 40 градуса по Целзий, съобщава Bloomberg.

На Лесбос вече бе потвърдена смъртта на един човек. Местните власти вече разследват дали колата му е изгоряла в горски пожар или е участвала в инцидент.

Близо 100 пожарникари, подкрепени от 11 самолета и пет хеликоптера, се опитват да овладеят горски пожар в Коринтия. Освен това властите се борят с пожар в Еврос, където е обявена много висока степен на тревога.

"В продължение на десетилетия горските пожари са заплаха за Гърция и други части на Средиземноморието, но глобалното затопляне ускорява заплахата, която представляват. Изменението на климата е напът да направи 2024 година най-горещата година в света, увеличавайки екстремните метеорологични явления като бури, наводнения и пожари“, се казва в материала.

В същото време в няколко региона на страната гръцките власти обявиха висока степен на опасност от пожари, тъй като стотици огнища са унищожили имоти и предприятия от началото на юни. Също така по инициатива на ЕС Гърция изпрати самолети в помощ на гасенето на пожарите в Албания.

На свой ред министърът на отбраната на Албания Нико Пелеси съобщи за 23 пожара през последните 24 часа, но само два от тях остават активни - в южната част на страната.