Северните пристанища на Гърция може да бъдат използвани като алтернативен маршрут за транспортиране на украинско зърно, ако сделката с Русия се провали. Това предложи министърът на външните работи на южната ни съседка Йоргос Герапетритис на своите колеги от Европейския съюз в рамките на неформалната среща в Киев в понеделник, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.

Говорейки за "огромните“ последици, които разпадането на т.нар. зърнена сделка с Русия за безопасен износ на украинско зърно през Черно море би имало върху доставките, особено в страните от Глобалния Юг, Герапетрис заяви, че Гърция "е готова“ да предостави пристанища като Александруполис, за да улесни пратките, според дипломатически източници.

Макар и до голяма степен символична, неофициалната среща между дипломати от ЕС и Украйна демонстрира "ясния ангажимент“ на Европейския съюз към Украйна в 19-месечната война, припомня Associated Press думите на Върховния представител на Общността по външните въпроси и политиката за сигурност Жозеп Борел  от историческата среща в понеделник.

"ЕС остава единен в подкрепата си за Украйна... Не виждам нито една държава-членка да се откаже от ангажимента си“, заяви Борел на пресконференция в украинската столица.