Атина стои на пътя на Споразумението за отбрана и сигурност между ЕС и Тирана заради неотстъпчивата позиция на албанското правителство относно лишаването от свобода на етническия грък, кмет на Химаре, Фреди Белери, пише Kathimerini. Едновременно с това южните ни съседи предложиха Северна Македония като по-подходяща страна за сключване на подобна спогодба.

ЕС е в процес на ускоряване на процедурите за подписване на споразумения с трети страни извън Съюза с оглед на по-добро сътрудничество в областта на отбраната.

Преди няколко дни в Брюксел се проведе среща на техническо ниво, чиято основна цел беше сключването на поредица от споразумения за отбрана и сигурност със страни в и извън Европа, а именно Канада, Япония, Гана, Молдова, Норвегия и Южна Корея.

Гърция възрази по отношение на Албания, настоявайки, че като страна, която желае да се присъедини към ЕС, тя трябва да спазва европейските достижения на правото, които включват зачитането на върховенството на закона като основен елемент.

На този фон гърците предложиха Северна Македония като най-подходящата държава за сключване на споразумение за отбрана и сигурност с ЕС, тъй като тя показва по-добро представяне в областта на върховенството на закона, докато стандартизацията на въоръжените сили към западните стандарти (чрез участието в НАТО) се развива с изключително бързи темпове.

Гръцкото предложение не беше прието, но случаят с Албания също не се разви, въпреки много силната подкрепа от страна на италианците, които са и най-близкият партньор на Тирана в ЕС, който редовно е източник на търкания между Рим и Атина.

​​​​​​По отношение на случая Белери, след неуспеха на албанския премиер Еди Рама да разреши проблема, гръцките власти предприемат изчаквателен подход до 25 януари, когато трябва да започне процесът срещу избрания кмет на Химаре.

Зад кулисите обаче контактите продължават, винаги с условието Белери да положи клетва.

Белери беше арестуван миналия май по обвинения в купуване на гласове в навечерието на общинските избори, които спечели.