Губернаторът на Башкортостан определи като екстремисти и предатели участвалите в сблъсъците с полицията и ги обвини, че се опитват да предизвикат отцепването на републиката, ден след като полицията използва сълзотворен газ и палки, за да разпръсне рядка демонстрация, предава Reuters.

Сблъсъците се състояха в малко градче в Башкортостан, република с население от 4,1 милиона души в Уралските планини, където водещ правозащитник беше осъден в сряда на четири години в наказателна колония.

Активистът Фаил Алсинов ръководи успешни протести през 2020 г. срещу плановете за добив на сода на хълм, който местните хора смятат за свещен, и беше ръководител на забранено националистическо движение. Той отрече повдигнатото срещу него обвинение за насаждане на етническа вражда.

Лидерът на Башкортостан Радий Хабиров заяви в четвъртък, че самият той може да е бил виновен в миналото, защото не е успял да обясни на хората, че тези, които той описва като екстремисти в региона, се маскират като активисти.

"Можете да сложите маската на добър екологичен активист, патриот, но в действителност ситуацията е съвсем различна“, отбеляза той в изявление в Telegram. "Група хора, някои от които са в чужбина и които по същество са предатели, призовават за отделянето на Башкортостан от Русия. Те призовават за партизанска война тук“.

Сред предполагаемите предатели той назова Руслан Габасов, съосновател заедно с Алсинов на забраненото башкортско движение. Габасов е определен като "чуждестранен агент“ от Русия и сега живее в Литва.

Габасов заяви пред Reuters в телефонно интервю, че оплакванията на етническите башкири, които съставляват малко над 30% от населението на републиката, са водени от политиката на руския президент Владимир Путин, която е подкопала статута на собствения им език и култура.

Той казва, че те също са ядосани от въздействието върху околната среда на минните операции и непропорционалния брой мъже от етническите малцинства, които са вербувани да служат във войната в Украйна.

"В сравнение с етническите руснаци, те изпращат много повече от нас във войната и броят на загиналите е съответно по-висок“, казва той. "Ние не искаме повече да живеем като част от Русия. Защо ни трябва това? Да умираме и постепенно да изчезваме? Дори не постепенно – с тази политика това ще стане много бързо“.

Шестима души бяха арестувани на протеста в сряда, от които петима бяха задържани за 10 дни и един за 13 дни, съобщи местната новинарска агенция "Башинформ“.

Протестите в Русия станаха много редки от началото на войната в Украйна поради риска от арести на събирания, които властите определят за неразрешени.