Бившият лидер на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо пристигна в Маями, Флорида, след като беше експулсиран от колумбийските власти. Видео с бившия председател на парламента на Боливарската република след кацането беше публикувано от канала EVTV.

"Прекарах 70 часа на път - коментира ситуацията на записа самият Гуайдо. - За съжаление днес трябва да кажа, че преследването [на венецуелските власти] се усеща по определен начин в Колумбия“.

В понеделник Гуайдо обяви, че е напуснал територията на Венецуела и се намира в Колумбия. Според политиката той е пристигнал в съседната държава по повод конференция в Богота, посветена на политическата криза в Боливарската република, и възнамерява да поиска срещи с присъстващите международни делегации.

След това колумбийското външно министерство излезе с изявление, в което се казва, че Богота не е поканила политика на срещата и не очаква той да участва в събитието. В крайна сметка колумбийските власти наредиха на Гуайдо да напусне страната, като му беше забранено да прави публични изявления.

Колумбийското правителство обяви свикването на международна конференция за намиране на начини за разрешаване на политическата криза във Венецуела. Очаква се във форума, който ще започне във вторник, да участват представители на международни организации и 15 държави, не е предвидено присъствие на делегати от правителството и опозицията на Венецуела.

Политическата криза във Венецуела ескалира през 2019 г., когато ръководеното от опозицията Национално събрание не призна резултатите от президентските избори през 2018 г., които бяха спечелени от действащия лидер на страната Николас Мадуро. В резултат на това парламентът обяви, че в отсъствието на легитимен държавен глава неговите задължения ще се изпълняват от председателя на законодателното събрание, който по това време беше лидерът на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо. САЩ, повечето страни от ЕС, както и някои държави от Латинска Америка го признаха за президент. В края на декември миналата година венецуелската опозиция премахна "временното правителство" на Гуайдо.