Грузия иска Украйна да й предаде "съучастници“ на бившия президент на първата Михаил Саакашвили от времето му като президент на страната в замяна на "нормализацията на отношенията“. По-конкретно Тбилиси настоява за екстрадицията на Зураба Адеишвили, за когото вече е подадено искане за международен арест, съобщава "Украинская правда“.

 "На първо място, за нормализирането на отношенията е изключително важно и необходимо украинските власти да предадат на Грузия престъпниците, които сега заемат високи позиции в нейната администрация“, се казва в изявление на грузинското правителство.

Там се отбелязва, че грузинската страна счита за необходимо да изрази своята позиция след включването на Зураб Адеишвили в официалната делегация на Украйна в ЕС и Германия.

В изявлението се посочва, че високи позиции в украинското правителство се заемат от лица, за които се твърди, че са издирвани или осъдени по различни обвинения в Грузия.

"В това отношение фактът, че Зураб Адеишвили заема длъжността съветник на главния прокурор на Украйна, буди особено безпокойство“, се казва в изявлението. Споменава се и Георгий Лорткипанидзе, който е наричан "заместник-председател на службата за контраразузнаване на Украйна“ - като се посочва неправилно име на органа, тъй като такава служба в Украйна не съществува.

Правителството на Грузия изрази надежда, че украинските власти ще преразгледат решенията, които "грубо противоречат на духа на приятелство между Грузия и Украйна, както и между грузинския и украинския народ“.

"Грузинското правителство е изненадано от решенията, взети от украинските власти, които изглежда изкуствено вбиват клин между две исторически приятелски страни и народи“, се казва в изявлението.

По-рано германското посолство в Грузия заяви, че няма правни основания бившият грузински министър на правосъдието Зураб Адеишвили да не може да влезе в германския Бундестаг.

Председателят на грузинския парламент Шалва Папуашвили нарече това "разочарование" и "несериозно отношение към грузинския народ и неговите проблеми" и каза, че иска обяснение от германските депутати по този въпрос.

Адеишвили беше изправен пред редица обвинения след смяната на властта в Грузия през 2012 г., които той нарича политически мотивирани; в три случая е осъден на лишаване от свобода от две до повече от пет години. През 2015 г. Адеишвили получи политическо убежище в Румъния, а през 2021 г. се отказа от грузинското си гражданство. През последните години работи в Украйна.

Грузинските власти многократно са се опитвали да обявят Адеишвили за международно издирване.

Лорткипанидзе е обвинен в съучастие в незаконното преминаване на държавната граница от Михаил Саакашвили. Грузинската прокуратура твърди, че именно Лорткипанидзе е разработил плана и маршрута за незаконното завръщане на бившия президент в родината му.