Тъй като украинското военно командване, дори с цената на привличането на нови резерви, не е успяла да преобърне ситуацията в Авдеевка, има основание да се смята, че украинските въоръжени сили са започнали да се готвят за пробив от града. За това пише украинският блогър и военен наблюдател Юрий Подоляка в своя канал в Telegram, коментирайки заседанието на щаба на Върховния главнокомандващ в Киев на 14 февруари.

"Появи се информация, че части от украинските въоръжени сили в Авдеевка като цяло са готови за пробив (от бързо образуващия се котел). Но все още не са получили заповедта“, съобщава експертът.

Според него това е основният въпрос, който е бил разглеждан на срещата в Банкова. Авторът на вътрешната информация е уверен, че днес, 15 февруари, ще стане ясно какво решение е взето в Киев.

"Ако е взето политическо решение, до сутринта ще го разберем (въз основа на действията на ВСУ). Ако не се приеме, утре или вдругиден може да се образува котел", посочва блогърът.

В същото време той подчертава, че не се вижда "добро“ решение за въоръжените сили на Украйна в настоящата ситуация - всеки от вариантите е свързан с големи загуби на личен състав.