Група от "влиятелни руснаци и германци“ ще се срещнат следващата неделя, 20 октомври, в столицата на Азербайджан. Те ще вечерят заедно в един от хотелите в Баку, а преговорите за двустранно сътрудничество са насрочени за понеделник, 21 октомври. С подобни "сензационни“ подробности излязоха немските медии.

Седмичникът Die Zeit отбелязва, че тайната среща се провежда под официалното лого на Петербургския диалог, който се смята за приключил преди много години.

"Но очевидно висши представители на Кремъл все още преговарят с влиятелни германци от света на политиката. Срещата ще бъде политически взривоопасна, тъй като ще подкопае официалната външна политика на Германия, която е насочена към политическа изолация на Русия“, пишат от телевизионния канал ARD.

Диалогът в Санкт Петербург беше иницииран през 2001 г. от тогавашния германски канцлер Герхард Шрьодер и руския лидер Владимир Путин; целта му беше да сближи германското и руското гражданско общество. Когато Русия сметна организациите, участващи в диалога, за "нежелани“ през 2021 г., срещите бяха официално прекъснати от Германия.

Според програмата на срещата в Баку ще присъстват бившият председател на ГСДП и бивш министър-председател на Бранденбург Матиас Платцек, бившият ръководител на Федералното канцлерство Роналд Пофала от ХДС и бившият ръководител на Санкт Петербургския диалог Мартин Хофман. Платцек служи в борда на директорите на Петербургския диалог в продължение на много години, а Пофала го председателства от 2015 до 2021 г.

Като участници се споменават и двама швейцарци: бившият швейцарски посланик в Берлин Тим Гулдиман и бившият генерален секретар на ОССЕ и настоящ директор на Женевския център за политика на сигурност Томас Гремингер (центърът е финансиран от швейцарската държава).

"Нито един от споменатите в програмата неруски участници не потвърди планираното си участие в срещата. Един от тях категорично отрича това, когато е попитан, някои не отговарят изобщо, други отговарят уклончиво“, твърдят германските медии.

Въпреки това в скорошно интервю за вестник Neue Zuricher Zeitung Гремингер обърна внимание на необходимостта от "формати на поверителен диалог“ с Русия.

В предаването участва и депутатът от Бундестага и външнополитически експерт Армин Лашет. На въпрос на медиите обаче помощникът на Лашет обясни, че политикът "няма да участва в никакви преговори в Баку“.

Според програмата един от участниците в срещата ще бъде бившият руски премиер Виктор Зубков. От 2008 г. е председател на Надзорния съвет на Газпром. В списъка на участниците беше и председателят на Президентския съвет по правата на човека Валери Фадеев. Специалният представител на руския президент за културното сътрудничество с чужбина Михаил Швидкой, също споменат в програмата на срещата в Баку, заяви пред германски медии, че преговорите в Баку, насрочени за 20-21 октомври, ще бъдат неформални, участниците ще говорят само от свое име и няма да представляват никакви институции, включително Петербургския диалог.