Гърция е ангажирана с международното право, но в същото време остава готова да отговори на всяко предизвикателство за националната си сигурност, каза външният министър Никос Дендиас по време на среща с представители на парламентарните партии в страната, цитиран от гръцкия вестник Kathimerini.

Той също така говори за неотдавнашното си посещение в южния украински град Мариупол, където живеят около 120 хиляди етнически гърци, което се състоя на фона на натрупване на руска армия близо до Украйна.

Дендиас каза, че Гърция ще подкрепи етническата гръцка общност, която според него е изправена пред неадекватни здравни грижи и условия на живот, като същевременно потвърди подкрепата на страната за независимостта и териториалната цялост на всички държави.

Междувременно държавният секретар на САЩ Антони Блинкен, според дипломатически източници, е благодарил на Гърция за приноса й към ръководените от НАТО международни сили за подпомагане на сигурността (ISAF) и нейния приемник на мисията за решителна подкрепа (RSM) в Афганистан.

В писмо до гръцкия си колега Дендиас Блинкен признава ролята на приблизително 3300 гръцки военни, които са служили в двете мисии, казаха източниците.

В същото писмо Блинкен потвърждава ролята на Гърция като стабилен съюзник на САЩ, изразявайки увереността си, че сътрудничеството между двете страни-членки на НАТО ще продължи и в бъдеще въз основа на техните споделени ценности, казаха източниците.

Превод и редакция: Юлиян Марков