Преизбраният министър-председател на Гърция Кириакос Мицотакис обеща, че воденото от него консервативно правителство ще "поправи греховете от миналото“ и през следващите четири години ще намали данъците, ще увеличи заплатите и пенсиите и ще изплати дълговете по спасителните програми, предава Reuters.

55-годишният Мицотакис спечели 158 места в 300-местния парламент на националните избори на 25 юни, осигурявайки си ясно мнозинство, за да прокара плановете си.

В първото си обръщение пред парламента след изборите лидерът на дясноцентристката партия "Нова демокрация“ заяви, че неговата партия е получила мандат да продължи бързо с реформите.

Мицотакис обеща да помогне на страната да постигне стабилен растеж, да си възвърне още тази година кредитен рейтинг от инвестиционен клас и да изплати по-рано от очакваното заемите от първото спасително споразумение с еврозоната.

Той обеща отново да даде на пенсионерите еднократен годишен бонус тази година, да разшири мерките за защита на домакинствата от криза и да увеличи прага за освобождаване от данъци с 1000 евро за домакинствата с деца.

Премиерът заяви още, че месечната минимална работна заплата ще бъде увеличена до 950 евро от сегашните 780 евро, докато социалните осигуровки ще бъдат намалени с един процентен пункт. Бизнес данъкът върху самостоятелно заетите лица ще бъде постепенно намален.

"Предстоят по-добри дни“, увери той пред парламента, като обеща да се справи с укриването на данъци и да реформира здравен сектор в страната.

Мицотакис казва, че Гърция, все още най-задлъжнялата нация в еврозоната, може да постигне първични излишъци от около 2% годишно, въпреки мерките за облекчаване.

"В началото на новия ми мандат не обещавам чудеса, а само упорита работа“, подчерта той пред депутатите.

Мицотакис постави началото на тридневен парламентарен процес, който ще приключи с вот на доверие на 8 юни.

Изборите бяха тежко поражение за СИРИЗА на Алексис Ципрас, лявата партия, която управлява Гърция през 2015-2019 г., в пика на дълговата криза. Ципрас загуби 39 места и подаде оставка миналата седмица.