Правителството на Гърция ще третира банките с държавна намеса, освен ако не намалят таксите, които начисляват на клиентите за различни банкови дейности. Това предупреди министърът на националната икономика и финансите на южната ни съседка Костис Хацидакис на годишното общо събрание на Асоциацията на гръцките банки, съобщава електронното издание на вестник Kathimerini.

Хацидакис посочи, че неуреждането на въпроса с банковите комисионни не помага нито на банките, нито на правителството, нито на обществото. Той призова банките в страната да приемат по-справедливи системи, базирани на практиките на други европейски банки или фирми с големи клиентски мрежи в Гърция, така че да не е необходима законодателна намеса на правителството.

Министърът обяви и малко количествено разширение на програмата "Херкулес“ за секюритизация на необслужваните кредити, с цел допълнително намаляване на лошите кредити.

Хацидакис представи пет приоритета за банковия сектор. Те са: подпомагане на сектора непрекъснато и с всички налични конкурентни инструменти (отнасяйки се конкретно до петата системна банка, която ще бъде създадена чрез поглъщането на Pancreta от Attica Bank); уреждането на всички неуредени въпроси във връзка с програмата "Херкулес"; по-силна подкрепа за реалната икономика и особено за малките и средни предприятия; по-нататъшно укрепване на прозрачността и справедливостта в комисиите; и бързо разширяване на системата за директни плащания IRIS.

Въпреки това Хацидакис подчерта, че следващата стъпка ще бъде разширяването на директните плащания към всички предприятия и към целия набор от транзакции, както в електронната търговия, така и в магазините, до март 2025 година.

"Правителството иска стабилна банкова система, която да действа като двигател на икономическия растеж. Ние обаче искаме и банкова система с конкуренция между банките. Банкова система, която ще осигури атрактивна доходност на спестителите и ликвидност на бизнеса и домакинствата“, отбеляза министърът.