Властите в Гърция обявиха извънредно положение на популярния остров Закинтос заради опасно замърсяване на водоснабдителната мрежа след разлив на петрол, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini. Мярката бе обявена от генералния секретар на гражданската защита Василис Папагеоргиу, уточняват от редакцията.

В интервю за телевизионния канал SKAI кметът на острова Йоргос Стасинопулос обясни, че водоснабдителната система на Закинтос се е замърсила при разлив на петрол при пълнене на цистерна. Горивото е попаднало в системата за събиране на дъждовна вода и поради спукана тръба е замърсило водопровода.

За замърсяването се знае от миналата седмица. Оттогава жителите на Закинтос се снабдяват с вода от общински и частни компании. Местните власти са пристъпили незабавно към съответните процедури за почистване и хлориране на водоснабдителната мрежа.

Както кметът, така и президентът на DEYAZ (Компанията за водоснабдяване и канализация на Закинтос) са в Атина и участват в поредица от срещи със съответните министерства, за да определят по-нататъшни действия.