Срещата в понеделник между министър-председателя на Гърция Кириакос Мицотакис и 15-членна комисия от фермери от северния регион Тесалия приключи без съществени отговори относно графика за компенсиране на щетите, причинени от миналогодишните наводнения. Това обяви Ризос Марудас, президент на Обединената федерация на селскостопанските асоциации на Лариса, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.

Марудас заяви, че фермерите не са поискали промяна в използването на земята в Тесалия и подчерта необходимостта от всички необходими мерки и инфраструктура за постигане на тази цел. Той отбеляза липсата на съществена информация за генералния план на нидерландската компания, като се позова на значителни закъснения в графика.

Що се отнася до преките субсидии, той спомена, че се очаква плащанията да бъдат изплатени до края на юни, като има осигурени компенсации за увредените дървесни култури. Освен това корекциите на сметките за електричество бяха счетени за необходими поради докладваните прекъсвания на електрозахранването от Публичната електрическа корпорация (PPC), въпреки предложения закон в парламента. Марудас също подчерта забавянето при отстраняването на щетите в най-северната регионална единица Еврос.

Представителите на селскостопанските институции на Тесалия ще се съберат отново с министър-председателя Кириакос Мицотакис петък в имението "Максимос“, за да разгледат висящи въпроси.

Мицотакис коментира текущите дискусии със земеделските производители относно връщането на акцизите върху селскостопанските горива, като подчерта необходимостта от справедливо и ефективно решение. Той изрази задоволство от мирния характер на последните протести на земеделците.

Мицотакис спомена напредъка на преговорите за преструктурирането на Общата селскостопанска политика на ЕС (ОСП), като отбеляза подробните предложения на Гърция. Трите основни характеристики на новия стратегически план за ОСП за Гърция са премахването на неравенствата, укрепването на ново поколение фермери и подкрепата за развитие.