Жителите на разположения близо до Атина гръцки остров Егина останаха без питейна вода в продължение на няколко дни, след като предполагаем акт на саботаж извади от строя подводен тръбопровод, предава Associated Press.

Длъжностни лица поясниха, че експлозия вероятно е прекъснала доставките на прясна вода, пренасяна по 12-километровия тръбопровод. Ремонтът вероятно ще отнеме няколко седмици. Областният управител на Голяма Атина Никос Хардалиас съобщи във вторник, че водолази от бреговата охрана са открили повредената част.

Някои служители допускат, че предполагаемият саботаж може да е свързан с конкуренция между частни интереси за снабдяване на близките острови на Атина с вода. Хардалиас, който пътува с лодка в понеделник до района на инцидента, е поискал съдебно разследване на предполагаемата атака.

"Нашият приоритет е да надградим и актуализираме нашите мерки за сигурност, така че тази критична инфраструктура да не бъде обект на друг акт на саботаж“, увери той.

Егина е популярна уикенд дестинация за хората, които живеят в или посещават Атина. Островът се намира на 25 километра югозападно от Пирея, където се намира главното пристанище на гръцката столица, и има целогодишно население от около 13 000 жители.