Ако кандидатът на Републиканската партия Доналд Тръмп спечели президентските избори в САЩ, Европа ще плаща повече, за да помага на Украйна. Това предупреди бившият посланик на Вашингтон в Берлин Ричард Гренел в интервю за германския вестник BILD.

По думите на Гренел германското правителство се е справило с политиката на Тръмп "ужасно погрешно... "Северен поток“ стана една от причините за войната в Украйна. Германското правителство не се вслуша в Доналд Тръмп. Бих искал извинение за това“, подчерта той.

Гренъл разкритикува настоящия американски президент Джо Байдън, че не преговаря с руския си колега Владимир Путин. "В Европа се води война заради руската инвазия, а Джо Байдън не е разговарял с Путин. Мисля, че говоренето с хората е тактика“, допълни съратникът на Путин.

На въпрос дали смята обещанието на Тръмп да сложи край на войната за 24 часа за реалистично, политикът отговори: "Вижте, Доналд Тръмп постигна мирни споразумения между арабите и израелците. А по време на неговото управление нямаше война в Европа“.

А на въпрос дали Европа ще плаща повече за помощта за Украйна, ако Тръмп се върне в Белия дом, той отбеляза: "Разбира се. Ако имаше война в Мексико, щяхме да свършим по-голямата част от работата, и със сигурност нямаше да се обърнем за помощ към германците“.

В същото време той подчерта, че решението дали американската помощ ще бъде отпусната на Украйна зависи "само от Тръмп“.