Вселенският патриахр Вартоломей се е срещнал в Истанбул с предстоятеля на Македонската православна църква – Охридска архиепископия Партений, която The Greek City Times определя като "важна за нормализирането на отношенията на схизматичната църква в Скопие с православния свят“.

Скопският митрополит, придружен от монаси и монахини от четири свети манастира, е бил приет в "топла атмосфера“ за разговор с патриарх Вартоломей в Патриаршеския храм "Свети Георги“.

"Срещата е проведена в момент, в който са в ход процеси за решаване на църковния въпрос в Скопие, тъй като местната църква, която нарича себе си "Македонска", се характеризира като схизматична и търси признаване на своята автокефалия“, пише изданието, като припомня, че това е първи по рода си случай, в който митрополит от МПЦ-ОА е официално приет от Вселенски патриарх.

Медиите в Скопие дадоха широка гласност на срещата, като отбелязаха, че определението "архиепископия“ остава трън в отношението с Вселенската патриаршия.

"Самопровъзгласилата се "Македонска" православна църква е разколническата църква на Северна Македония, възникнала след отделянето на Сръбската църква", обяснява изданието. Първият й архиепископ е ръкоположен от сръбския патриарх.

През 1967 г. обаче тя обявява своята независимост, в резултат на което извънредният Синод на на Сръбската църква през септември същата година обявява ръководството й за схизматично.

През 2005 г., след диалог, който не успя да постигне споразумение между Сръбската патриаршия и схизматичната църква, Сръбската патриаршия възстанови Охридската православна архиепископия в Северна Македония.

Превод и редакция: Тереза Герова