Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис благодари на сенатор Боб Менендес и Конгреса на САЩ за одобрението на Закона за отбрана и междупарламентарно партньорство между САЩ и Гърция“ след приемането на законодателството, пише Greek City Times.

"Страхотен ден за Гърция и Съединените щати! Благодарим на сенатор Менендес и нашите приятели в Конгреса на САЩ за приемането на Закона за отбрана и междупарламентарно партньорство между САЩ и Гърция!“ - написа премиерът Мицотакис в профила си в Туитър.

"Като ревностен защитник и твърд привърженик на дълбоките американски връзки с Гърция, Кипър и Израел, аз съм невероятно горд да видя Конгреса да предприеме такава критична стъпка, за да потвърди партньорството 3+1 като опорната точка на демокрацията и стабилността в Източно Средиземноморие и като безценен съюз за Съединените щати“, заяви сенатор Менендес, архитектът и движещата сила зад законодателството.

-Основните разпоредби на закона включват подкрепа за гръцката военна модернизация:

-Насърчава използването на помощта от Европейската програма за стимулиране на рекапитализацията (ERIP) за Гърция, за да подкрепи прехода на Гърция от произведена в Русия военна техника.

-Отпуска 1,8 милиона щатски долара годишно за международно военно образование и обучение (IMET) на Гърция за периода 2022 – 2026.

-Изразява мнението на Конгреса, че САЩ трябва да предоставят директни заеми на Гърция за закупуване на военно оборудване, отбранителни услуги и услуги за проектиране и строителство в съответствие с по-нататъшното развитие на гръцките въоръжени сили.

-Изразява мнението на Конгреса, че президентът има правомощията да ускори доставката на всеки бъдещ самолет F-35, поръчан от Гърция.

Гръцкото външно министерство отбеляза, че "приемането на Закона за отбрана и междупарламентарно партньорство между САЩ и Гърция признава стратегическото значение на Гърция като стълб на стабилността в региона, ангажимента на Съединените щати към сигурността и просперитета на Гърция и първостепенното значение на Стратегическо партньорство между Гърция и САЩ“.

След одобрението на Сената на САЩ на Закона за разрешение за национална отбрана (NDAA) от FY22, председателят на комисията по външни отношения на Сената Боб Менендес (DN.J.), публикува следното изявление, в което обяви, че е успял да включи своя Закон за отбрана и междупарламентарно партньорство между САЩ и Гърция като изменение на тазгодишното NDAA, което сега отива към бюрото на президента Байдън за подпис.

Одобрено от комисията по външни отношения на Сената по-рано тази година, двупартийното законодателство значително ще засили подкрепата на САЩ за гръцката военна модернизация и ще насърчи засиленото сближаване между Кипър, Гърция, Израел и Съединените щати.

"Приемането на Закона за отбраната и междупарламентарното партньорство между САЩ и Гърция от 2021 г. е мощна демонстрация не само на ангажимента на Конгреса за укрепване на нашите двустранни отношения в областта на отбраната и трайните връзки с нашите гръцки партньори, но и на нашата признателност за основната роля на Гърция в осигуряването регионална сигурност и икономически просперитет в Източното Средиземноморие“, каза председателят Менендес.

Превод и редакция: Иван Христов