Началникът на Генералния щаб на гръцките въоръжени сили генерал Константинос Флорос завърши в петък тридневното си посещение в Сърбия, което се осъществи по покана на неговия кколега генерал Милан Мойсилович, съобщава Greek City Times.

Той се срещна и с вицепремиера и министър на отбраната Небойша Стефанович, както и с министъра на външните работи Никола Селакович.

В четвъртък (9 декември) началникът на Генералния щаб положи венец пред Паметника на Незнайния войн в Авала, Белград, последвано от официален прием в Генералния щаб на сръбските въоръжени сили.

Както по време на срещата му на четири очи с генерал Милан Мойсилович, така и в последвалите разговори, са обсъдени въпроси от взаимен интерес с акцент върху текущото регионално и международно развитие, общия политически климат и предизвикателствата пред сигурността на Балканите, Източна Европа и Средиземно море.

Те обсъдиха и по-нататъшното задълбочаване на гръцко-сръбското военно сътрудничество в контекста на съвместните им усилия за консолидиране на сигурността и поддържане на стабилността в по-широкия регион.

Двамата отбелязват също, че сътрудничеството между въоръжените сили на двете страни непрекъснато се развива с въвеждането на нови действия и се характеризира с непрекъснато качествено и количествено подобрение, което допринася за взаимното надграждане на оперативните способности на Гърция и Сърбия и укрепване взаимното доверие и традиционните им взаимоотношения.

Двамата лидери посочиха и множеството обучения, учения и съвместни тренировки, които се провеждат на двустранно и многостранно ниво и са в центъра на военното сътрудничество на двете страни, както и съвместното им участие в бойното формирование на Европейския съюз, на което HELBROC Гърция поддържа лидерство.

По време на отделните срещи на ръководителя на Генщаба на южната ни съседка с вицепремиера и министър на отбраната Небойша Стефанович, както и с министъра на външните работи Никола Селакович той е говорил за предизвикателствата пред сигурността на Балканите, Югоизточна Европа и Източното Средиземноморие, за традиционно добрите отношения между Гърция и Сърбия, както и за тяхното военно сътрудничество, което, тъй като е силно развито, допринася за съвместното укрепване на военните способности на двете държави.

Двамата министри също така изразиха своята признателност и благодарност към Гърция за подкрепата й към Сърбия в рамките на ЕС и НАТО, както и по въпроса за Косово.



Превод и редакция: Иван Христов