Четирима души, "включително един човек, чийто живот е в опасност“, са били простреляни в сряда вечерта на една от главните търговски улици в Брюксел – булевард "Златното руно“, пише най-авторитетното местно издание Le Soir. Сред пострадалите е и помощник на евродепутат от Европейската народна партия.

"Получихме сигнал за стрелба, избухнала на Avenue de la Toison d’or около 19:30 ч.“, може да заяви на този етап говорителят на полицейската зона Илзе Ван де Кере. Събитията се състояха близо до Apple Store, както и до входа на галерия Toison d'Or, която се намира съвсем близо до него.

Извършителят или извършителите на стрелбата са избягали от местопрестъплението, когато полицията пристига. На този етап вариантът "терористична атака“ е изключен, научават в изданието от няколко полицейски източника. Това се потвърждава и от кмета на Иксел Христос Дулкеридис, който посети обекта тази сряда вечерта. "Ние сме по-скоро в сценария на градските банди“, заявява последният. На този етап все още се чака съобщение от прокуратурата относно фактите.

Ален Ганяр, управител на бирарията Couleur Café, която се намира в Galerie Toison d'Or, обсъжда фактите, които са му били съобщени от няколко души, дошли да се скрият в заведението му веднага след изстрелите: "По средата на Avenue de la Toison d'Or, мъж дойде с пистолет, стреля няколко пъти, което предизвиква паника и поне двадесет души дойдоха да се скрият в галерията, включително жена, ранена в десния крак, турист. Обадих се на ченгетата и те пристигнаха заедно с пожарникарите“. Според последните, камерите в търговската аркада са успели да заснемат сцената, което може да улесни разследването.

Шведският депутат от ЕНП Томас Тобе писа в X: "Един от нашите служители беше ранен при стрелба в Брюксел. Ужасно. В момента въпросното лице е обгрижвано, ситуацията не се счита за критична“.