Украйна се нуждае от дълбоко ешелонирана система за противовъздушна отбрана, за да защити градовете си от руските ракет атаки.Това заяви говорителят на командването на ВВС на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) Иля Евлаш в ефира на телемарафона, съобщава Укринформ.

"Ситуацията е изключително тежка, защото има недостиг както на ПВО, така и на ракети. Противникът интензивно се опитва да атакува с различни видове оръжия, използва комбинирани атаки. За да покрием всички наши обекти, имаме нужда от много системи за противовъздушна отбрана , много ракети за тях, които, за съжаление, все още не можем да използваме“, подчерта Евлаш.

По думите му близостта на градове като Чернигов или Харков до границата с Руската федерация е известна трудност за отразяване на ракетни атаки, тъй като силите на Москва се опитват да прикрият ракетните удари и след изстрелване на снаряда остават само няколко минути за отблъскване на атаката.

"Разбира се, имаме нужда от различни видове системи, дълбоко ешелонирана система за противовъздушна отбрана, която ще включва различни комплекси с малък, среден и голям обсег, които могат да покриват както себе си, така и нашите градове, да идентифицират заплахите и да се борят с тях ефективно във всеки един от етапите на атаката“, подчерта говорителят на украинските ВВС.