Пожарникарите в северната част на Гърция продължават пети ден да се борят с голям горски пожар, който избухна на гористия хребет на планината Пангайо близо до Кавала на 22 август, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.

По данни на противопожарната служба сили, съставени от 280 пожарникари, 25 пеши единици и осем специализирани самолета са задействани в усилията за поставянето на контрол на два фронтa.

Европейската комисия потвърди миналия четвъртък, че производството на 12 нови противопожарни самолета DHC 515, подобрена версия на Canadair 415, е в ход. Комисията заяви в официалното си съобщение, че 12-те самолета ще бъдат постоянно разположени в Хърватия, Франция, Гърция, Италия, Португалия и Испания и ще формират гръбнака на Европейския флот за гасене на горски пожари (rescEU). Самолетите ще бъдат финансирани от Европейската комисия. Окончателното споразумение бе предшествано от подписване на индивидуални и двустранни споразумения между държавите-членки на ЕС, участващи в програмата, и канадските власти.