Екологичната катастрофа, причинена от горските пожари в Еврос в североизточната част на Гърция, е нанесла унищожителен удар на селскостопанската икономика в региона. Изчислено е, че 130 000 маслинови дървета, което възлиза на 60% от общия им брой (200 000), стотици пчелни кошери и хиляди животни, главно овце и кози, но също и крави, са изпепелени в огнената стихия, отбелязва електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.

В същото време предприятията в префектурата, които зависят от селскостопанското производство, като предприятия за преработка на маслини и млечни продукти, може да се борят да оцелеят поради липса на суровини.

Времето, необходимо за възстановяване на естествената екосистема, също ще затрудни оцеляването на създанията, които са преживели бедствието.

Регионалните власти на Еврос вече са изчислили, че е необходима храна за изхранването на 44 000 животни, както и на пчелите от 21 000 кошера, тъй като голяма част от земеделската земя е изпепелена.

Цялата пчелна флора в Централен и Южен Еврос вече е унищожена и пчелите се нуждаят от заместители на полени, които при нормални условия биха били в изобилие.

"Ако пчелите не излязат на паша сега, за да се подготвят за зимата, няма да имаме пчели през пролетта“, казва Пасхалис Христодулу, президент на Асоциацията на пчеларите в Централен Еврос.

Заместник-областният управител на Еврос Димитрис Евро подчерта необходимостта от "всеобхватен стратегически план за подкрепа на Еврос и подпомагане на възстановяването му“.

Регионът  има около 350 ферми, от които се смята, че 90 са пострадали от пожара.

Произвежда 4% от националното производство на мляко и 20% от националното производство на гъби. Екипи от агрономи са започнали да документират щетите от понеделник, когато пожарът бе потушен. Очаква се този процес да отнеме много дни.

"Напредваме, но това отнема време. Има много животни, които са били изгорени, много са превърнати в пепел, а други са изчезнали. В Александруполи все още вали сняг от пепел“, коментира Димитрис Пантазис, мениджър на Гръцката организация за земеделско застраховане.