Вече трети ден Турция се бори с горски пожари, които обхващат осем провинции в страната. След Хатай, Мугла, Адана, Текирдаг (провинция Родосто), Балъкесир, Чанаккале и Мерсин новина за пожар дойде от Диарбекир, съобщава телевизионният канал NTV.

Пламъците в Балъкесир, Адана, Хатай, Мерсин и Мугла вече са локализирани, но в останалите провинции продължава неконтролируемото им разпространение. Министърът на правосъдието на югоизточната ни съседка Йълмаз Тунч съобщи, че седем души са задържани във връзка с пожарите през последната седмица, като двама от тях са арестувани.

Пожарът, който избухна в гориста местност в близост до административния център на западната турска провинция Чанаккале, бушува вече повече от 37 часа и продължава да се разпространява, съобщава вестник Sozcu

Усилията за потушаването на пожара, пламнал в късния следобед на 16 юни, се усложняват от силния вятър, който за кратко време разнесе огъня на обширна територия, отбелязат от редакцията. Пожарните екипи са подпомагани от местни доброволци.

В изявление, направено от губернатора (валията) на провинция Чанаккале бе обявено, че шест населени места са евакурани като предпазна мярка.

Силен горски пожар бушува и в провинция Диарбекир, където най-малко две населени места са заплашени от разпространяващия се под влиянието на вятъра огън.