Три горски пожара, избухнали в понеделник на островите Кос, Хиос и Крит, продължават да бушуват, въпреки задействането на значителни ресурси за потушаването им, съобщава електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.

На Кос горски пожар избухна в Антимахия в ранния следобед на понеделеник и бе обявен за извън контрол, тъй като силните ветрове го разпространиха към Кардамаина, популярен туристически курорт на източното крайбрежие на острова.

Около 10 000 туристи и жители бяха евакуирани от района и отведени в училища, спортни стадиони и хотели в Антимахия, Мастихари и Мармари, докато пожарникарите се бореха с пламъците, преди да успеят да достигнат до жилищните райони. На място са изпратени и пожарникари и техника от Атина и Родос в помощ за поставянето на огъня под контрол.

Междувременно на Хиос е избухнал пожар в Сидиронда, който се намира в северозападната част на острова и е известен с красивото си средновековно селище, което, за щастие, остава невредимо, отбелязват от редакцията.

Допълнителни сили за гасене на пожар са изпратени от Лесбос и Атина, за да подпомогнат значителните усилия на местните, така че до вторник сутринта пожарът е бил ограничен до гориста част на острова и отклонен от жилищните райони.

Петима пожарникари са били леко ранени междувременно. Властите са арестували 63-годишен мъж за случайно запалване на огъня и са му наложиха глоба от близо 9000 евро. Очаква се той да бъде изправен пред наказателни обвинения за палеж.

Третият горски пожар е на Крит и по-специално във Вианос, на южния бряг. Огънят продължава да гори, но е ограничен до дере, което възпрепятсва разпространението му.

Преди да го поставят под контрол обаче, властите на острова евакуираха село Катофиги като предпазна мярка.