Ледниците в Швейцария ще се стопят над средното ниво през 2024 г. в резултат от горещо лято, пише Reuters.

Според мониторинговия ресурс GLAMOS по-рано тази година глациолозите се зарадваха на обилните зимни и пролетни снеговалежи в Алпите. Експертите се надяваха, че това ще бъде сигнал за края на значителните ежегодни загуби или дори край на загубите на лед. През август обаче учените регистрираха рекордни загуби на лед в цялата страна - през този летен месец средната температура беше няколко градуса над нулата дори на станцията Юнгфрауйох на надморска височина от 3571 метра, разположена над ледника Алеч.

Като цяло GLAMOS съобщи, че швейцарските ледници са загубили 2,5% от обема си тази година, повече от средното за последното десетилетие.

"Притеснението ми е, че въпреки перфектната година за ледниците, с богата на сняг зима и сравнително хладна и дъждовна пролет, това все още не беше достатъчно. Ако тенденцията, която наблюдавахме тази година, продължи, това ще бъде катастрофа за швейцарските ледници “, казва Матиас Хус, директор на GLAMOS.

Един от факторите, ускоряващи загубата на лед тази година, беше прахът от Сахара. Той придава на ледените покривки кафяв или розов оттенък, което възпрепятства способността им да отразяват слънчевата светлина.

Снимки, публикувани от Хъс в социалните медии, показват кални потоци, преминаващи през ледени слоеве, толкова тънки, че камъните и чакълът прозират през тях.

Повече от половината ледници в Алпите са в Швейцария, където изменението на климата води до повишаване на температурите до около два пъти спрямо средните за света показатели. Миналата седмица швейцарското правителство одобри преразглеждане на участъци от границата си с Италия като топящи се ледени хребети между двете страни са променили водосбори, които фиксират границата“, пише Reuters.

Ако емисиите на парникови газове продължат да нарастват, алпийските ледници се очаква да загубят повече от 80% от сегашната си маса до 2100 г.

"По-рано тази година върховният европейски съд по правата на човека постанови, че Швейцария не полага усилия за ограничаване на ефектите от изменението на климата. Швейцарското правителство отрича това", отбелязва изданието.