Горещата вълна "Цербер“ обхвана части от Южна Европа и Северозападна Африка и може да счупи температурните рекорди през следващите дни. Мъж е издъхнал в резултат от жегите в Италия, съобщава BBC.

Температурата в части от Испания, Франция, Гърция, Хърватия и Турция се очаква да надхвърлят 40 градуса по Целзий. В Италия температурата може да достигне 48 градуса, ​​червено предупреждение е обявено в 10 града на страната.

Италианските медии съобщават, че 44-годишен работник е рисувал зебри в град Лоди, близо до Милано, преди да припадне от жегата. Откаран е в болницата, където е издъхнал. Освен това няколко туристи в страната припаднаха от топлинен удар.

Вълната Цербер, наречена от Италианското метеорологично дружество на името на триглавото чудовище, изобразено в Ада на Данте, се очаква да доведе до екстремни условия през следващите няколко дни.

Отбелязва се, че периодите на изключително горещо време стават по-чести, а изменението на климата означава, че рекордните температури вече са норма. Европейският център за средносрочни метеорологични прогнози заяви, че юни тази година е бил най-горещият в световен мащаб.