По време на разкопки в гръцкия град Еретрия археолози се натъкнаха на мозайка с голи сатири, която се предполага, че е на около 2500 години. Тя е изобразена в сграда, разположена недалеч от светилището на Аполон Дафнифор, съобщават Greek Reporter и Heritage Daily.

Мозайката с камъчета изобразява две древногръцки божества - природни духове с рога и конска опашка. Единият свири на флейта, а другият танцува.

Учените предполагат, че зданието може да е било използвана като зала за развлечения. Предвижда се мозаечният под да бъде разгледан по-подробно и засега остава скрит от любопитни погледи.

Освен това учените са открили пет гроба на мястото на разкопките, датиращи приблизително от V-VI век. Изследователите допускат, че мястото е могло да се използва като гробище в ранните християнски времена.

Сатирите са известни герои от древногръцката митология, описани като спътници на бог Дионис, които са живели в гори, планини и пасища. Гърците първоначално ги изобразяват с конски черти, докато римляните като получовеци. Сатирите се отличавали с любовта си към виното, пакостите и похотта.