След кървавия набег на бойци на ХАМАС на 7 октомври, който предизвика безмилостните бомбардировки на Израел над Газа, търският президент Реджеп Тайип Ердоган първоначално се опита да постави Турция в ролята на посредник. Но тази амбиция се изпари миналия месец, след като турският лидер представи ХАМАС не като терористична група, а като "освободители" или "муджахидини", които се борят за своята земя, пише France24, като се позовава на публикацияна AFP.

Технически Турция е кандидат за евентуално членство в ЕС и дори това да изглежда далечна перспектива, Брюксел би предпочел Анкара да я подкрепя, а не да се конкурира с неговите позиции.

"Това, което казва президентът, се отразява зле тук, в Брюксел. Винаги очакваме Турция да се съобрази с нас във външната политика", е заявил служител на ЕС, пожелал да остане анонимен, пред френската агенция.

Ердоган, благочестив мюсюлманин и ревностен защитник на правата на палестинците, засили критиките си, тъй като броят на жертвите сред цивилното население в Газа нарасна, като обвини Израел в извършване на военни престъпления и отзова посланика на Турция в Тел Авив.

Той оглави митинг в Истанбул, организиран от неговата управляваща партия, само ден преди честванията по случай стогодишнината на турската република на 29 октомври.

"В публикувания в сряда доклад за напредъка на страните кандидатки в изпълнението на критериите за присъединяване към ЕС блокът заяви, че едностранната външна политика на Турция продължава да бъде в противоречие с приоритетите на блока."

"Все по-трудно"

В доклада се посочва, че Анкара поддържа много нисък процент на съгласуваност - 10 % с позицията на ЕС в областта на външната политика и политиката на сигурност в сравнение с 8 % през 2022 г.

"Нейната реторика в подкрепа на терористичната групировка ХАМАС след нападенията ѝ срещу Израел ... е в пълно несъответствие с подхода на ЕС", се посочва още в доклада.

Анализаторите се опасяват, че позицията на Ердоган по отношение на Израел и Ивицата Газа може да попречи на дипломатическите му контакти със Запада след победата на преизбирането му през май.

"Позицията на Ердоган по отношение на Израел и Газа се прибавя към нарастващото напрежение между Турция и Запада по по-дългосрочни въпроси, включително присъединяването към ЕС", е заявил Хамиш Кинеар, старши анализатор за Близкия изток и Северна Африка.

Отношенията между Турция и ЕС са в застой от началото на преговорите за членство през 2005 г.

Представители на ЕС твърдят, че първоначалният ентусиазъм се е изпарил и е налице забележимо отклонение от западните ценности, съчетано с липса на политически ангажимент за осъществяване на реформи.

Войната в Газа изостря и без това трудните отношения.

"Когато започна войната в Газа, много от нас смятаха, че Турция може да бъде честен посредник и голям играч в разсейването на напрежението в региона", е коментирал друг служител на ЕС.

"Неправилно място в историята"

"Бяхме много окуражени, когато видяхме значителната роля, която Турция изигра за възобновяването на износа на (украинско) зърно през Черно море", добавя служителят, като има предвид ролята на Анкара в опитите да се справи с усилията на Русия да блокира украинското корабоплаване.

Реториката на Ердоган по отношение на Газа сложи край на тези надежди.

"Европа трябва да се ангажира с Турция, но това става все по-трудно", е коментирал друг от европейските служители.

Водещият евродепутат в Европейския парламент по въпросите на отношенията с Турция, Начо Санчес Амор, е коментирал, че прохамаската позиция на Ердоган не е останала незабелязана.

"Ако представяте ХАМАС като борци за свобода, другите ще видят ПКК като борци за свобода и тогава ще има проблем", е заявил той, намеквайки за забранената Кюрдска работническа партия, която е включена в списъка на терористичните групировки от Турция и нейните западни съюзници.

Министерството на външните работи на Турция реагира на доклада на ЕС в изявление, в което се посочва: "Считаме за форма на похвала оценката в текста, която критикува позицията на страната ни по отношение на войната между ХАМАС и Израел като напълно несъвместима с ЕС."

"Чувстваме необходимост да напомним на ЕС, който се намира на грешното място в историята, че политиките, основани на универсални ценности, международно право и хуманитарни принципи, трябва да бъдат приложими не само в Украйна или друг регион на Европа, но и в целия свят, включително в Близкия изток", се посочва още в документа.

Критиките на Ердоган по адрес на Израел не са нещо ново, но външнополитическият експерт Серкан Демирташ заявява, че днешната война в Газа "показва, че различията в геополитическите интереси между двете страни постепенно се задълбочават".