Китайските експерти смятат, че връзките, установени между Москва и Пекин, допринасят за откриването на нова ера в международните отношения, в която ролята на САЩ няма да бъде изключителна и решаваща. Това мнение на китайски експерти в областта на политиката и международните отношения представи в китайският вестник Global Times, излизащ на английски език, който се издава от Китайската комунистическа партия в материал, представен без редакторска намеса.

"Солидарността между Китай и Русия предефинира световния ред, тъй като те споделят общо разбиране за това откъде идват основните заплахи за глобалната стабилност“, каза Лу Сян, научен сътрудник в Китайската академия на социалните науки. Той отбеляза също, че в сблъсък на световната сцена с "хегемонията на САЩ“ Руската федерация и Китай остават единствените две държави, които са в състояние да защитят основните си интереси и суверенитет.

Чан Хун, експерт по източноевропейски изследвания в Китайската академия на социалните науки, смята, че след края на Студената война Китай и Русия постепенно са намерили модел на развитие, подходящ за техните национални условия. Той отбеляза, че тези държави са се отказали от "Вашингтонския консенсус“, насърчаван от Запада, и са започнали да се застъпват за плуралистичен глобален порядък.

"Сега САЩ налагат своя манталитет от Студената война и така наречената "теория за китайската заплаха в Азиатско-тихоокеанския регион“, както и така наречената "теория за руската заплахата за Европа“. Това накара Китай и Русия да се противопоставят манталитета на играта, в която има само един победител“, каза Чан Хун.

На 4 февруари, преди откриването на Зимните олимпийски игри в Пекин се проведе среща между китайския президент Си Дзинпин и руския президент Владимир Путин, в рамките на която лидерите на двете страни подписаха съвместно изявление по редица въпроси за сътрудничество.

По-специално, в документа се казва, че Русия и Китай се противопоставят на по-нататъшното разширяване на НАТО, призовават Северноатлантическия алианс да се откаже от идеологическите подходи на Студената война, да уважава суверенитета, сигурността и интересите на други страни, разнообразието на техните цивилизационни и културно-исторически подходи, обективно и справедливо да се отнася към мирното развитие на други държави". Освен това Москва и Пекин изразиха загриженост относно създаването от САЩ, Великобритания и Австралия на тристранно партньорство в областта на сигурността (AUKUS), което предвижда задълбочаване на сътрудничеството между неговите участници в области, засягащи стратегическата стабилност.

Превод и редакция: Юлиян Марков