"НАТО басичва усилията си към Азия и тласка конфликта между Русия и Украйна към "световна война", пише китайският вестник, свързан с Китайската комунистическа партия Global Times.

"Фокус“ представя превод на материала без редакторска намеса и с уточнението, че той отразява единствено гледната точка на авторите му.

"Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг наскоро посети САЩ с цел да обсъди продължаването на подкрепата за Украйна и осигуряването на непрекъснати доставки на оръжие за Украйна в условията на руско-украинския конфликт. Това включва одобряването на допълнителен пакет от помощи в размер на 60 млрд. долара и четиригодишен бюджет в размер на 54,5 млрд. долара за подпомагане на Украйна"

По време на интервютата или речите на Столтенберг в САЩ той многократно споменава Китай, като изрично го позиционира като "предизвикателство" за НАТО. Оказва се, че лидерът на най-голямата военна организация в света вече не ограничава дефиницията на руско-украинския конфликт до Европа, а го разглежда като показателен за по-широк глобален геополитически конфликт. В резултат на това той търси легитимност за глобалното разширяване на НАТО. Разширяването е вътрешната потребност на НАТО, докато войната е външната потребност. Без война тази военна организация би загубила смисъла на съществуването си. НАТО трябва да има ясна цел. Ако няма такава, трябва да я създаде.

След разпускането на Варшавския договор след края на Студената война НАТО проучва бъдещата си посока. През декември 1998 г. тогавашният държавен секретар на САЩ Мадлин Олбрайт изложи на среща възгледите на Вашингтон за стратегическото приспособяване на НАТО. Тя смяташе, че принципът на "колективната отбрана" трябва да получи ново тълкуване като "защита на интересите на алианса", за да може НАТО да реагира бързо на кризи извън зоната си на отбрана.

Тъй като Русия продължава да реагира на разширяването на НАТО на изток, фокусът се насочва все по-пряко към нея. Избухването на руско-украинския конфликт засили сплотеността на НАТО, като най-малкото накара нейните лидери да смятат, че организацията трябва да укрепи и разшири обхвата си, като следващата цел е Азия.

По време на посещението си Столтенберг последователно свързваше Китай с конфликта между Русия и Украйна. В реч пред фондация "Херитидж" той заяви, че победата на Русия ще даде възможност на други държави като Северна Корея, Иран и Китай да използват сила.

Нещо повече, в интервю за Fox News той изрично подчерта: "Днес това е Украйна, утре може да е Тайван". Той също така даде висока оценка на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп за коригирането на стратегията спрямо Китай през 2017 г., което доведе до това НАТО да помогне на европейските съюзници да оценят напълно "предизвикателствата, поставени от Китай".

Ясно е, че не става въпрос само за търсене на средства от страна на НАТО. Това е ясна подготовка на общественото мнение за разширяване на руско-украинския конфликт в световна война. От дискусиите за трансформиране на НАТО в по-политическа организация до днешното състояние, в което тя вече разглежда Русия като основна цел и смята Китай за потенциален противник, е очевидно, че стратегическите корекции и целите на НАТО за разширяване стават все по-очевидни.

Глобалното стратегическо приспособяване на НАТО носи по-големи рискове и несигурност. От думите на Столтенберг чуваме, че стъпките на НАТО се движат към Азия и те са добре подготвени.

Това стратегическо приспособяване на НАТО може да засили вътрешното му единство в краткосрочен план и да продължи да поддържа позицията си на най-мощната военна сила в света, която се държи от САЩ и Запада. В дългосрочен план обаче тя може да доведе до повече разделения и конфронтации в световен мащаб, което ще се отрази дълбоко на международните отношения и на средата за сигурност около Китай.

След като НАТО започне да се разширява в Азия, това може не само да изостри глобалното геополитическо напрежение, но и да доведе до ескалация на надпреварите във въоръжаването и регионалните конфликти. Опасността от война неминуемо ще се увеличи с напредването и разширяването на НАТО в световен мащаб, а засегнатите няма да се ограничат само до Азия.