В германската столица Берлин започна срещата в "Нормандския формат“ на ниво политически съветници на лидерите на Украйна, Русия, Германия и Франция, пише украинското издание “Главред“

Украинската делегация се оглавява от ръководителя на кабинета на президента Андрий Ермак. Руската делегация на преговорите се оглавява от Дмитрий Козак, заместник-ръководител на администрацията на президента на Русия. Немската – от съветник на германския канцлер Йенс Пльотнер, френската – от президентския съветник Еманюел Бон.

За украинската страна приоритетните въпроси на срещата са сигурността и изпълнението на Минските споразумения.

Очаква се срещата да деблокира работата на Тристранната контактна група за Донбас и да продължи работата в "Нормандския формат“, като се планират и нови срещи.

Украинският представител Андрий Ермак заяви:

"Кацнахме с украинската делегация за Берлин. Скоро тази година ще започне втората среща на политически съветници на лидерите в "Нормандския формат", написа ръководителят на кабинета на президента.

По думите му, освен самите преговори, днес в Берлин първият вицепремиер на Украйна – министър на икономиката Юлия Свириденко ще проведе срещи с министри и бизнесмени.

На 26 януари в Париж се проведоха преговори за Донбас с участието на политическите съветници на лидерите на Украйна, Русия, Германия и Франция. Киев беше представен в дискусията от ръководителя на кабинета на президента Андрий Ермак. От Москва на срещата присъства заместник-ръководителят на президентската администрация Дмитрий Козак.

Както каза тогава Ермак, страните са обсъдили ситуацията с изпълнението на споразуменията от Минск, договорили са се да възстановят прекратяването на огъня без предварителни условия, а също така са изразили намерението си да продължат диалога, за да намерят варианти за рестартиране на изпълнението на Минските споразумения.

Също така представители на Киев, Москва, Париж и Берлин се споразумяха за съвместно окончателно изявление за преговорите.

Превод и редакция: Юлиян Марков