Шведското правителство официално обяви отказа си да кандидатства за членство в Северноатлантическия алианс. Това се посочва във външнополитическата декларация от 2022 г., подписана от ръководителя на външното министерство на страната Ан Линде. Съответният документ е публикуван на сайта на шведското правителство, пише украинското издание "Главред".

"Правото на избор на собствена политика за сигурност е централно за нашата сигурност. Правителството не възнамерява да кандидатства за членство в НАТО. Нашата политика за сигурност остава непроменена. Неучастието ни във военни съюзи ни служи и насърчава стабилността и сигурността в Северна Европа, “ заявява Линде.

Според нея избраният от страната курс включва активна, широка и отговорна политика за сигурност и външна политика, съчетана със задълбочаване на сътрудничеството в областта на отбраната, включително трансатлантическо.

"Ситуацията със сигурността е сериозна. Нараства конфронтационна реторика и военните дейности от страна на Русия, както видими, така и прикрити. Руското военно присъствие е засилено близо до границите на Украйна и руските искания за гаранции за сигурност застрашават самата същност на европейския ред за сигурност “, добави тя.

Линде каза още, че редът на европейската сигурност не подлежи на договаряне. Но в същото време тя подчерта, че защитата на суверенитета и териториалната цялост на Украйна е важна за сигурността на Европа като цяло.

"Украйна, подобно на Швеция, има право да направи собствен избор на политика за сигурност. Русия няма право да диктува с помощта на заплахи и насилие. Нормите на международното право относно държавния суверенитет и политическата независимост са част от Европейски ред за сигурност“, обобщи шведският външен министър.

Превод и редакция: Юлиян Марков