Русия отговори на искането на Украйна по Виенския документ чрез "изтичане" в медиите и заяви, че не извършва военни действия на своя територия, които могат да застрашат сигурността на Украйна, пише киевското издание "Главред".



Според руската служба на Радио "Свобода", позовавайки се на отговора на Москва на официалното искане на Украйна съгласно Виенския документ, отговорът на Русия на украинското искане е изпратен. И той е бил отрицателен..



Междувременно украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви предния ден, че Киев не е получил отговор и е готов да инициира спешна среща на страните-членки на ОССЕ, за да обсъдят военната дейност на Русия близо до украинските граници и в окупирания Кримски полуостров.



"Русия твърди, че не провежда никаква "необичайна военна дейност“ на своя територия и, напротив, обвинява Украйна, че подготвя военна операция в Донбас“, се казва в информацията.



Освен това се отбелязва, че отказът да се отговори на официалното искане на Украйна в документа се обяснява със съдържанието на провокативното изявление за Крим. Освен това Москва смята, че разпоредбите на Виенския документ не са приложими за нея, тъй като Руската федерация "не провежда необичайни военни дейности на нейна територия“ и "повече от 120 000 украински военни са съсредоточени в Донецка и Луганска област , готови за водене на бойни действия“.



Освен това искането на Украйна в Руската федерация е било наречено отвличане на вниманието "от подготовката на силово решение на "вътреукраинския конфликт“ (така Русия нарича агресия срещу Украйна с окупацията на част от териториите – ред.)“



Искането на Украйна към Русия по Виенския документ



Украинският външен министър Дмитро Кулеба направи изявление на 11 февруари, според което Киев, в рамките на раздел III от Виенския документ, е изпратил запитване до Москва с искане да обясни обстоятелствата на военните дейности близо до украинските граници. Руската федерация трябваше да даде отговор в рамките на 48 часа.



Русия е трябвало да предостави на Украйна конкретни данни за районите, където са извършвани дейности, свързани с военни мероприятия, датата на завършване на маневрите, както и техните цели. Освен това Москва е трябвало да предостави информация за имената, подчинението, броя на военните части, видовете въоръжение и военна техника.



Кулеба каза, че ако Русия не отговори на молбата на Украйна или предостави непълна информация, Киев ще поеме инициативата за свикване на "извънредна среща" на страните, подписали Виенския документ. И вече на тази среща се очакват подробни обяснения от Москва.



На 13 февруари външният министър Дмитро Кулеба обяви, че Руската федерация не е предоставила на Украйна никакви обяснения в рамките на 48 часа. Затова Киев свиква среща с Русия и всички подписали Виенския документ, на която руската страна трябва да обясни военните си действия близо до границите на Украйна и в окупирания Крим.

Превод и редакция: Юлиян Марков