Корабите на ВМС на САЩ, въоръжени с крилатите ракети с голям обсег Tomahawk, имат способности да предприемат масирани атаки по цели в голяма част от територията на Русия. Това подчерта главнокомандващият ВМФ на Русия адмирал Николай Евменов, предава ТАСС.

"Формирането на заплахи за военната сигурност на Руската федерация в океанското и морското направление се влияе от такива основни фактори като присъствието на мощни групировки от военноморски сили на чужди държави в Атлантическия, Тихия океан и Средиземно море“, поясни Евменов, отбелязвайки сред тези фактори "патрулиране в морето на постоянна основа на кораби, носещи крилати ракети с голям обсег Tomahawk с възможност за нанасяне на масиран удар срещу цели в по-голямата част от Русия“.

Сред другите източници на заплахи за Русия командващият ВМС посочи присъствието на мощни групировки на чуждестранни военноморски сили в Атлантическия океан, Тихия океан и Средиземно море. Адмиралът спомена и плановете на други страни да накърнят интересите на Руската федерация в Арктика чрез преразглеждане на състоянието на Северния морски път и евентуалното преминаване на военни кораби. Евменов отбеляза активното разгръщане на военноморските групировки на компонента на морската противоракетна отбрана и изследването на Арктическия басейн от атомните подводници на ВМС на САЩ и Великобритания, създаването и модернизацията на военни инфраструктурни съоръжения в Арктика.

Той също така подчерта, че определена опасност представлява развитието на ситуацията в райони, където съществуват реални предпоставки за възникване на конфликти, в които Руската федерация може да бъде въвлечена. "Всяко от тези направления има излаз на океанска и морска зона, затова нашата страна изгражда и развива ВМС като неразделна част от въоръжените сили“, увери главнокомандващият на ВМС на Русия.