Федерална разузнавателна служба (BND) на Германия "вероятно“ е подслушвала преговорите на президента на Беларус Александър Лукашенко с основателя на частната военна компания "Вагнер“ Евгений Пригожин по време на опита за бунт в Русия, твърди телевизионният канал ARD, като се позовава на разследващ доклад на телевизионните оператори WDR и NDR (и трите са част от една медийна група).

Германското разузнаване е било "по-добре информирано за опита за преврат в Русия, отколкото се е знаело досега“. Твърди се, че службите са "проследили разговорите между основателя на "Вагнер“ и Лукашенко“, се казва в статията. Служителите на BND, според ARD, "по всяка вероятност са били свидетели на важен разговор“ между Лукашенко и Пригожин.

Разследването на WDR и NDR показва, че Федералната разузнавателна служба на Германия е подозирала възможността за бунт от основателя на ЧВК "Вагнер“ около седмица преди събитията и се е опитала да провери информацията от свои партньори, но без успех. Ето защо канцлерът на ФРГ Олаф Шолц не е бил информиран за евентуален бунт в Русия, отбелязва медията, като допълва, че до вечерта на 23 юни германското правителство не е получило доклад за назряващите събития.

По-рано изданието Der Spiegel съобщи, че BND си е навлякла сериозни критики заради пропуските в работата около бунта на Пригожин. Според редакцията BND е получила предварително данни от американското разузнаване за движението на войските на ЧВК "Вагнер“, но "не е могла самостоятелно да ги провери“ и да ги оцени правилно. Часове преди началото на опита за метеж представители на разузнаването са провели среща с министъра на външните работи на ФРГ Аналена Бербок, но дори не са засегнали темата в своя доклад. Германският министър на отбраната Борис Писториус е научил за събитията в събота сутринта от новините, се подчертава в статията.