Новото германско правителство ясно заяви в коалиционното си споразумение, че подкрепя процеса на присъединяване към ЕС на шестте страни от Западните Балкани и вярва, че първите глави със Северна Македония и Албания трябва да бъдат отворени през идния период, каза посланикът на Германия в Република Северна Македония (РСМ) Анке Холщайн в интервю за македонската редакция на Deutsche Welle.

Анна Лирман наследява Михаел Рот като държавен министър на Германия за Европа и първата й среща ще бъде с вицепремиера по европейските въпроси на РСМ Никола Димитров.

"Твърдо съм убеден, че е повече от символично, че новият държавен министър за Европа в германското външно министерство Анна Лирман ще приеме вицепремиера по европейските въпроси на Северна Македония Никола Димитров като първи чуждестранен гост. "В коалиционното споразумение има ясни изявления за нашата политика спрямо Западните Балкани и тази яснота е новост.“

Според нея регионът няма алтернатива на членството в ЕС.

"Както е потвърдено в коалиционното споразумение, ние виждаме бъдещето на целите Западни Балкани в ЕС. Външната ни политика към Западните Балкани се провежда непрекъснато. С Берлинския процес, който започна през 2014 г., имаме инструмент, който изведе регионалното сътрудничество и мрежите на ново, много по-високо ниво. "Имам предвид премахването на роуминга, както и на общото икономическо пространство на Западните Балкани, което все още не е станало реалност“, каза Холщайн.

Тя казва, че Македония има всички предпоставки да започне преговори за присъединяване.

"Германия и Европейската комисия, както и почти всички държави-членки, работят неуморно за бързото начало на преговорите за присъединяване и всички знаем какви са залозите.

Превод и редакция: Юлиян Марков