Властите на град Лимбург във федералната провинция Хесен са сериозно обезпокоени от проблема с гълъбите. Първоначално служителите решили да счупят вратовете на няколкостотин представители на птиците, но активисти за правата на животните разкрили плановете им. След протести въпросът за бъдещето на лимбургските гълъби ще бъде поставен на гласуване. Градският референдум е насрочен за 9 юни и ще се проведе заедно с изборите за Европейски парламент, поясняват от редакцията на вестник BILD.

Миналия ноември градският съвет одобри план за улавянето на птиците в капани и след това убиване с помощта на "градски унищожител на гълъби“. В отговор активисти за правата на животните започнаха да събират подписи срещу плановете на местните власти. Междувременно популацията на гълъбите в Лимбург вече е достигнала до 700 индивида.

Зоозащитниците предлагат вместо да се убиват птици, да се въведе т.нар. модел на Аугсбург, при гълъбите се хващат и държат временно в специални помещения. Яйцата, които снасят, се отнемат и се заменят с изкуствени. Този контрол на размножаването им постепенно намалява броя на птиците.