Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са загубили голям брой офицери и се нуждаят от военни командири. Това заяви пред журналисти генерал-лейтенантът от Бундесвера (германските въоръжени сили) Андреас Марлов, цитиран от Reuters.

"Обучението на сержанти и офицери е това, което най-много тревожи украинците, тъй като професионалните военни се бият в тази война от година и половина и много от тях са загинали или са ранени, така че те се нуждаят от нов приток на военни лидери“, заяви той.

Разговорът на генерала с пресата се проведе на полигон в община Клиц, разположена на около 100 км от Берлин. Там украинските военни се обучават под наблюдението на германски инструктори. Марлов ръководи процеса.

Като част от военната мисия на ЕС EUMAM, западните войски обучиха около 6200 украинци в Германия тази година в широк спектър от умения, вариращи от управление на модерни системи за противовъздушна отбрана като IRIS-T до управление и стрелба с модерни танкове като Leopard 2, произведен от немския производител на оръжия KMW.